Flavius Ateius Mammura

Princeps Savjeta pretorijanskih prefekta

Description:

O djelima

Flavius Aetius zvan Mammura veteran je rimske političke scene. Osim što je poglavar drevne Italske loze Aetius, Mammura je u svojoj dugoj karijeri bio visoki savjetnik čak dva rimska cara. U doba Severa VII imenovan je pretorijanskim prefektom za Africu. U to doba je Andronik držao Mammurinu sadašnju funkciju, te obzirom da su dijelili stavove o istočnim pitanjima, često se oslanjao na Mammuru i njegovo iskustvo. Dolaskom Andronika na carsku čast, Mummura je promaknut na mjesto princepsa praefectus praetorio ubrzo nakon izbijanja mongolskog rata.

Iako se isprva oštro uhvatio s gorućim problemima istoka, ratno stanje i odsutnost cara odvlačilo ga je od korijenitih reformi i potrebnih promjena kadrova – sve do pobjede nad Mongolima. Mammura trenutno boravi uz cara u Severionu, Aleksandriji. Iako mnogi šapuću upravo o njemu kao jednom od mogućih kandidata za grimiz, Mammura javno iskazuje potpunu odanost Androniku, uz uvjerenje da će car pobijediti bolest, kao i mnoge nedaće prije toga.

O osobi

Mammura je star čovjek, no iako su mu godine donjele iskustvo i političku prepredenost, on je postao oprezniji, te je izgubio originalnost u pristupu rješavanja problema. Iako je zadržao mnoge radikalne stavove svojih mlađih dana, ti stavovi bi se danas u rimskoj vanjskoj i unutarnjoj politici mogli smatrati konzervativnima. Mammura je većinu svojih dužnosti savjetovanja delegirao svojim zamjenicima i analitičarima, te danas uz Cara stoji na osnovi stare slave. Iskusan političar u Mammuri počinje biti svijestan jedne stvari – koliko dugo će ga Andronik zadržati u savjetu prefekta nakon što shvati da je Mammura dosegao vrhunac svoje korisnosti?

Bio:

Flavius Ateius Mammura

De fumo in flammam Shadowself Shadowself